30 Ocak 2011 Pazar

Bulgur Topları


















Malzemeler:

1 su bardagi ince bulgur
1 su bardagi sicak su
1/2 su bardagi un
1 yemek kasigi salca
1 cay kasigi karabiber
kirmizi biber,tuz

Sos icin;
1 orta boy sogan
2-3 tane yesil biber
1 yemek kasigi biber salcasi
1 limon suyu

Yapilisi: Karistirma kabimiza aldigimiz ince bulgurun uzerine,sicak suyumuzu dokup hizlica karistiriyoruz.Bulgurlarin tamaminin islandiginda emin olduktan sonra, diger malzemeleri ilave edip, iyi bir sekilde yoguruyoruz.Lastik kivamini yakaldiysak, kivamimizi tutturmusuz demektir.Bilye buyuklugunde toplar alip elimizde yuvarliyoruz bu islem biraz sabir istiyo.Sabrimizi zorlayip butun toplari yapma islemini bitirdikten sonra,onceden kaynattigimiz sicak tuzlu suyun icine atiyoruz.Bulgur toplarimizin 15-20 dk sonra tadina bakip pistiginden emin olduktan sonra sudan cikariyoruz.

Sosun Yapilisi: Sogan ve biberi yagda kavurup, uzerine salca ve baharatlari ilave ediyoruz. Daha lezzetli olmasi icin, bulgur toplarini hasladigimiz sudan 2-3 yemek kasigi kadar, sosumuza ilave edip pisiriyoruz.Altini sondurdukten sonra limonumuzu dokuyoruz. Sosumuz bu asamadan sonra hazir, artik bulgur toplarimiz ile birlestirebilirz.Servis tabagina alip dogranmis maydonoz ile susluyoruz.

Acma


















Malzemeler:
1 su bardagi sut
1 su bardagi su
2 yemek kasigi toz maya
6 yemek kasigi seker
4 cay kasigi tuz
1 su bardagi sivi yag
2 yumurta
alabildigi kadar un

Benim sb olcum 220ml
Yapilisi: Karistirma kabimiza sut ile suyu koyup, mikrodalgada 1 dk isitiyoruz. Mikrodalgadan cikarinca karisimin uzerine toz maya ilave edip,uzerini bir bez ile kapatiyoruz. 15 dakika beklettikten sonra karisimimizin icine sivi yag,seker,tuz,yumurtalarin akini ilave edip, karistiriyoruz. Son olarakda un (azar azar ) ilave edip, karistiriyoruz. Hamurumuzun kivami onemli,yumusak olmali yada diger bir ifade ile hamur elimizden kurtuldugu an olmus demektir.Uzerini bir bez ile ortup 2-3 saat mayalanmasi icin bekletiyoruz. Hamurumuz bu surec icinde gozle gorulur sekilde kabaricaktir. Avcumuz buyuklugunde toplar alip,oklava ile acalim ve bir kenarina cok az margarin surup incecik rulo yapip kendi ekseni etrafinda saralim.Dista kalan ucunuda altina dogru yapistiralim ki acilmasin,yaglanmis tepsiye araliklarla dizelim, boylece kabarinca birbirine yapismamasini onlemis oluruz.Oldukca kabardigini sizde goruceksiniz.Uzerine yumurta sarisi ve corek otu koyup, nar gibi kizarana kadar firinda pisirelim.

afiyet olsun :)


27 Ocak 2011 Perşembe

Fırında Mantar


















Malzemeler:

1/2 kilo mantar
1/2 demet yesil sogan
1 diş sarımsak
kasar rendesi
1 cay kasıgı sumak
pul biber,tuz

Yapılısı: Dogradıgımız yesil sogan ve sarımsagı yagda kavuruyoruz.Soganlar pismeden, dogradıgımız mantarlari ilave edip,birlikte kavuruyoruz.Mantarlar kendi suyunu cekene kadar pisiriyoruz,bu asamada tencerenin kapagini kapatmiyoruz.Daha sonra mantarlarimizi yaglanmis frin kabina koyup,(ben dikdortgen kucuk borcam kullandim) uzerine kasar rendesi seriyoruz.Onceden isitilmis firinda kasarlarimiz kizarana kadar pisiriyoruz.Kare dilimler kesip servis yapiyoruz.

Et tadinda bir lezzet :)

Tatlı Tuzlu Kurabiye


















Malzemeler:

200 gr yumusak margarin
1 cay bardagı yogurt
1 cay bardagı zeytinyagı
1 pk kabartma tozu
1 yumurta sarısı (akı uzeri icin)
4 tatlı kasıgı seker
1 tatlı kasıgı tuz
alabildigi kadar un
1/2 cay bardagı susam

Yapılısı: Butun malzemeleri sirasiyla karıstırma kabımıza koyup yoguruyoruz. Unu yavas yavas yedirerek koymaliyiz.Kulak memesi yumusakligi kivamina gelince ceviz buyuklugunda elimize toplar alip, inceltiyoruz.
Uclarini birlestirip simit sekli veriyoruz.Yumurta akina batirdiktan sonra da susama batirip yagladigimiz tepsimize diziyoruz.Kurabiyelerimizin alti ve ustu kizarana kadar pisiriyoruz.

Sebzeli Milföy


















Malzemeler:

1 kutu milföy
2 su bardagi bezelye
2-3 adet havuc
3 orta boy patates
1 yemek kasıgı sıvı yag
2 cay kasıgı karabiber
damak tadiniz mikatarinca tuz
2 yumurta sarısı
1 tatlı kasıgı corek otu

Yapılısı: Tavaya sivi yag,bezelye ve dogranmis patates ile havucu koyup kavuruyoruz. Orta ateste 5-10 dk kadar,yani cok fazla pismemeliyiz, biraz diri olmali. Karabiber ve tuzunu atip ocaktan aliyoruz.Oda sicakligina gelince,her bir kare milfoyun ortasina ic harcimizi koyup manti gibi karsi uclarini bilestiriyoruz.Tam olarak kapandigindan emin olduktan sonraya ters cevirip tepsiye diziyoruz,boylece buktugumuz kisim alta gelmis oluyo.Uzerine yumurta sarisini surup,corek otu serpiyoruz. Mlifoylerimizin uzerleri kizarana kadar pisiriyoruz.

23 Ocak 2011 Pazar

Brownie



 Malzemeler:

1 yumurta
1/2 paket margarin
1/2 su bardagi sivi yag
1/2 su bardagi seker
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilin
 3 corba k. tepeleme kakao
3 su bardagi silme un

serbeti icin;
1 bucuk su bardagi seker
1 bucuk su bardagi su

Yapilisi: Once serbetimiz icin, bir tencereye seker ve su koyup pisirelim. Kaynamaya baslayinca altini kapatalim ve serbetimizi sogumaya birakalim. Diger tarftan da karistirma kabimimiza sirasiyla yumurta,margarin,sivi yag,seker,kabartma t.,vanilin,kakao koyup hepsini ayni anda karistiralim. 3 su bardagi unumuzu ilave edip hamurumuzu yoguralim. Burda onemli nokta, unu yavas yavas degil,olcu miktarinca birden koyup yogurmamiz. Iyice hamurumuzu karistirdiktan sonra, yuvarlak kurabiye sekli verip,yaglanmis tepsiye dizelim. Pistikten sonra serbetimize batirip tek tek servis kabina alalim.Kalan serbeti uzerine dokup 1-2 saat dinlenmeye birakalim,brownilerimiz bu serbeti cekicektir.Dilerseniz hindistan cevizi ile susleyebilirsiniz.

Fasulye Salatası


















Malzemeler:

1 su bardagi haslanmis beyaz kuru fasulye
1 su bardagi haslanmis kirmizi kuru fasulye
5-6 adet taze yesil sogan
1 demet maydonoz
Isteginiz miktarinca kornison salatalik tursusu
1 adet limon
1 yemek kasigi zeytin yagi
tuz

Yapılışı: Haslayip soguttugumuz fasulyelere diger malzemeleri ekleyip,karistiriyoruz (ben burda fasulyeleri konserve kullandim)

Meyveli Pasta


Malzemeler:
Kek icin;
1 bucuk cay bardagi seker
1 bucuk cay bardagi un
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin

Pasta Kremasi icin;
1/2 litre sut
1 kahve fincani dolusu un
1/2 su bardagi seker
1 paket vanilin
1 tatli kasigi margarin

Suslemek icin;
Krem santi
Muz,ananas ve kivi

Yapılışı: Seker ve yumurtayi mikser ile cirpiyoruz.Eger cok iyi cirparsak kekimiz istedigimiz gibi kabaricaktir.Sonra un,vanilin ve kabartma tozunu elekten gecirip karisimimiza ilave ediyoruz.Kekimizi cirpip yuvarlak kek kalibina dokup, firina veriyoruz.Pistikten sonra,soguttugumuz kekimizi kalibimizdan servis tabagina aliyoruz, bicak yardimi ile enine kesiyoruz.Alt taban kekimizin uzerine, pasta kremamizi surup uzerine muz dilimleri diziyoruz.Uzerini diger kek ile kapatip krem santiyi suruyoruz, kivi ve ananasla ile susluyoruz.Farkli meyveler de kullanabilirsiniz

Krema: Sut,un,sekeri kisik ateste devamli olarak karistirarak pisiriyoruz.Kaynamaya basliyinca vanilin ve margarini ilave edip altini kapatiyoruz.Daha sonra blendirdan geciriyoruz.

Tavuk Sote


















Malzemeler:

1/2 kilo kemiksiz tavuk incik
2 orta boy sogan
2 kucuk yesil biber
2 orta boy dometes
2 yemek k. sivi yag
1 yemek k. zeytin yag
1 kase rendelenmis kasar
1 cay k. kekik
1 cay k. kirmizi pul biber
1 yemek k. nar eksisi
damak tadiniz miktarinca tuz

Yapılışı: Kup kup dogradigimiz tavuklari teflon tavaya aliyoruz, tavuklar kendi suyunu cekene kadar pisiriyoruz. Baska bir tavada yag, sogan ve biberleri hafif pembelesene kadar kavuruyoruz. Tam pembelesmeden yagsiz, kendi suyu ile pisirdigimiz tavuklari ilave edip karistiriyoruz. Dometesleri kup kup dograyip ekliyoruz. Pismesine yakin baharatlari ilave ediyoruz. (nar eksisi atmayi unutmayin cok lezzet veriyo, tavuk sotenin puf noktasi diyebilirim)
Servis edilirken rendelenmis kasar ilave ediyoruz. Sicak servis, tercih etmelisiniz boylece kasarlar da yemek ile ozlesir. Afiyet olsun...

Makarna Salatası



Malzemeler:

1 paket sebzeli (renkli) makarna
1 bucuk su bardagi bezelye
2-3 tane havuc
1 adet konserve misir
yogurt
tuz

Yapılışı: Makarnayi haslayip suyunu suzuyoruz ve sogumaya birakiyoruz. Ayni sekilde havuc ve bezelyeyide haslayip sogutuyoruz. Bir kaba makarna,dogranmis havuc,bezelye ve misiri koyup,karistiriyoruz. En son istegimiz miktarinca yogurt ve tuz ilave ediyoruz. Buzdolabinda 2-3 saat sogumaya biraktiktan sonra servis yapiyoruz.

Takip Ettiklerim